Glutenfri boller med chia og hamp

glutenfri boller
Glutenfri boller med chia og hamp

Det er længe siden, at der er lavet et indlæg på bloggen og nu er det tid til endnu en af de gode opskrifter på glutenfri bageri.

Tiden har været knap, da der har været travlt på hjemmefronten med hundehvalpe, 50 års fødselsdag, sygdom og dødsfald i familien og her til sidst en hofteoperation. Nåh ja – vi har også fået købt os et hus, som skal renoveres engang i 2019… Vi keder os aldrig!

Nok om det… I dag har jeg fundet lidt overskud efter hofteoperationen og har bagt nogle rigtig lækre boller. Dem vil jeg gerne dele med dig – eller… jeg vil gerne dele opskriften ihvertfald, for sådan nogle gode glutenfri boller har det med at forsvinde ret hurtigt væk herhjemme.

Opskrift på gode glutenfri boller med chia og hamp:

Udblødte chiafrø:
2 spsk. chiafrø + 1,5 dl vand (trækker indtil det er en gele-agtig masse)

1 spsk. god olie
3 dl vand

100 gram rismel eller boghvedemel
100 gram havremel (du kan evt. blende havregryn til du har mel)
1 tsk. guargummi (kan blandt andet købes i Meny)
2 spsk. hampefrø
2 spsk. Fiber-HUSK – loppefrøskaller (bruger du den grønne husk, skal du bruge 4 spsk.)
1 tsk. Yeast tørgær
1 tsk. salt

Fremgangsmåde:

Start med at blande chiafrø og vand. Lad det trække så lang tid, at det bliver gele-agtigt. Frøene skal suge alt vandet.

Bland de tørre ingredienser i en skål
Bland chia-gele’en med vand og olie.
Tilsæt herefter de tørre ingredienser og rør det godt sammen. Saml evt. dejen med en dejskraber.

Lad dejen hæve i 30 minutter med et rent klæde over.
Form bollerne med ske og fingre – brug evt. lidt vand til ske og fingre, hvis du synes det klistrer for meget.
Lad bollerne hæve på pladen i 30 minutter.

Bag bollerne i 45 minutter ved 200 grader alm. varme (varmluft tørrer dit brød og derfor anbefaler jeg alm. varme til bagning)

Lad bollerne køle af på en rist efterfølgende.

Bollerne kan fryses.

Glutenfrie boller med hamp og chia
følg og like på Facebook

Rugbrød

Glutenfrit rugbrød

Jeg har eksperimenteret meget med at bage rugbrød, men synes aldrig det er lykkedes helt… Det bliver for tørt, for porøst, for fugtigt og klægt – åh jeg giver op!

Men så fandt jeg et lille fint rugbrød fra Vadehavsbageriet – og så behøver jeg ikke forsøge at bage rugbrød længere, for det er virkelig godt.

Det skal ud af fryseren og tø op et par timer eller tre inden man bager det – i den pose, som man køber det i. Så bliver det ikke lettere!

Når det er bagt, klipper man posen op og lader det køle af på en rist – så er det klart…

Det er SÅ lækkert og holder sig også fint i et par dage i en frysepose.

Glutenfri rugbrød
Rugbrødssandwich – glutenfri

Sådan et brød kan jo bruges forskelligt; den klassiske med leverpostej eller andet pålæg. Eller som her, hvor jeg har lavet en glutenfri sandwich med grøn pesto, lufttørret skinke, brie og lidt grønt.  En håndfuld gulerødder eller to til, så er jeg mæt 😊

 

 

følg og like på Facebook

Knækbrød med chia

Knækbrød - nem opskrift på hjemmebagt knækbrød
Knækbrød med chia

Knækbrød med chiafrø

Her giver jeg dig den nemmeste opskrift på hjemmebagt knækbrød med få ingredienser:

2 dl vand
1 dl chiafrø
1 tsk salt
3,5 dl bagemix fra Urtekram – eller 3,5 dl. kerner, frø og nødder, du kan lide. (De vigtigste er hørfrø, da de sammen med chiafrø giver en mere sammenhængende masse).

Sådan gør du:

Bland chiafrø og bagemix med kogt vand.
Rør det godt, så frøene bliver våde – de skal blive lidt gele-agtige – lad dejen stå i skålen ca. 10-15 minutter.
Rør dejen igen og fordel massen på en bageplade med bagepapir.
Brug en kniv til at ridse firkanter i dejen, så den er lettere at brække i stykker, når den er bagt.
Bag dem i ovnen ved 150 grader alm. varme i 60-85 minutter – de skal være let gyldne.
Lad dem køle af på en rist, bræk dem fra hinanden og opbevar dem i en lufttæt dåse eller lignende.

Når du bager dem første gang, finder du ud af hvor gode de er – så lav dobbelt portion næste gang 😉

Jeg brugte bagemix fra Urtekram, som er vist på billedet nedenfor.

Du kan også vælge at bruge et mix af de kerner, som du har i skabet.

Gode kerner kan f.eks. være et mix af: hørfrø, sesamfrø, græskarkerner, solsikkefrø, nødder eller mandler.
Urtekram bagemix
Bagemix fra urtekram
Da jeg bagte disse knækbrød første gang, tænkte jeg på, om det mon ville hænge sammen uden æg. 
Dejen hænger rigtig fint sammen, så det er ikke noget problem!
følg og like på Facebook

Hjemmelavet mysli

Müsli / mysli

Morgenmad – jeg elsker min morgenmad, har faktisk svært ved at komme i gang uden… Min morgenmad i hverdagen består af chiagrød med årstidens frugt og meget gerne min egen hjemmelavede müsli, som også er glutenfri.

Når der er hjemmelavet müsli, så er lykken gjort! Det er oven i købet ret nemt at lave müsli selv og det dufter helt fantastisk når det er i ovnen.
Hvis du nu er i gang med at bage og ovnen alligevel er varm, så kræver det bare 10 minutters “bagetid” at lave mysli.

Opskrift:

200 gr. mandler
2 spsk. akaciehonning
200 gr. havregryn
100 gr. kokosmel
50 gr. solsikkekerner
50 gr. hørfrø

En håndfuld rosiner, figner, dadler eller hvad du har lyst til at putte i din hjemmelavede mysli

Start med at riste mandlerne i akaciehonningen – bare på en pande med det og vende mandlerne i honning. De skal ikke være mørke, for de skal i ovnen med de andre ting.

Derefter blander du havregryn, kokos, solsikkefrø og hørfrø sammen med mandlerne og fordeler det ud på 2 bageplader med bagepapir på.

Ind i ovnen med de 2 plader i ca. 10 minutter ved 180 grader – du må gerne rode lidt rundt i det efter 5 minutter for at det bliver jævnt gyldent.

Lad din mysliblanding køle af og bland din yndlings-tørret frugt i. Her bruger jeg rosiner og engang imellem dadler, der er skåret i fine stykker.

følg og like på Facebook

Müsli brød – glutenfri

Glutenfri brød, der er rullet i hakkede mandler

Navnet “müslibrød” kommer af udseendet – de ser ud som om de er rullet i en gang müsli.

De er super lækre og næsten ligesom en lille kage, da der er chokoladestykker og tranebær i de små brød.

Jeg bruger dem især til morgenmad i weekenderne når de andre i familien spiser almindeligt brød. Jeg foretrækker dem som de er – uden smør eller ost. Jeg kan forestille mig, at de er gode med et lille stykke brie for eksempel.

Opskriften er nem og lige til at gå til – du får den her:

Glutenfri müsli brød

15 gram HUSK
½ liter vand
50 gram havregryn (glutenfri hvis du ikke tåler gluten)
100 gram hirseflager
100 gram boghvedemel
100 gram quinoamel
1 tsk. salt
75 gram mørk chokolade
75 gram tranebær
150 gram mandler

Fremgangsmåde:

Pisk HUSK og vand let sammen, så der ikke er klumper i. Lad det stå ca. 15 minutter – tiden kan du bruge på at hakke mandler og hirseflager.

Hak mandlerne groft – de skal bruges til at rulle brødet i, så du kan fordele dem ud på et bageunderlag af silikone – eller hvor du vil trille brødene henne!
Hak chokoladen groft.

Kør hirseflager i en minihakker/blender til du har den ønskede konsistens. Jo mere du hakker – jo finere mel får du. Jeg hakker det til groft mel, da jeg godt kan lide at brødet har lidt struktur indeni.

Bland boghvedemel, havregryn, quinoamel og salt med hirsemelet.

Når HUSK og vand har trukket 15 minutter, pisker du det med håndmixer for at få lidt luft i massen. 1-2 minutter er nok.
Skift piskeris ud med dejkroge og bland mel, chokolade og tranebær i massen.

Hav en skål vand ved siden af skålen med dejen, tag vand på hænderne når du skal forme brødene, så hænger dejen ikke fast på hænderne.
Form det antal brød du gerne vil have – jeg får ca. 15 brød ud af denne portion – rul dem i de hakkede mandler og sæt dem på et stykke bagepapir.

Brødene bages ca. 30 minutter ved 195 grader, varmluft lidt lavere temperatur.

Stil dem til afkøling på en bagerist.

Brødene er velegnede til frysning.

følg og like på Facebook

Gulerodsmuffins – glutenfri

De lækre muffins er nemme at lave og portionen er ikke så stor, så du kan sagtens doble op.

Her kommer opskriften:

Muffins:

90 gr. havregryn
150 gr. fintrevet gulerod
2 æg
15 tørrede dadler
1 tsk kanel
1 tsk bagepulver
1 knsp salt
25 gr. rørsukker
1 dl mælk
2 spsk. citronsaft

Flødeostecreme til toppen:

1/2 bæger Philadelphia eller lignende friskost.
2 spsk. citronsaft
ca. 1 dl. flormelis
lidt hakkede valnødder til pynt på toppen

Og sådan gør du:

Kør havregrynene i minihakkeren til det er groft mel (du kan også bruge havremel i stedet for, så du kan undgå havregryn i minihakkeren).
Kør dadlerne i minihakker eller blender til det bliver en samlet masse.
Bland de hakkede havregryn, sukker, dadler, mælk, kanel, bagepulver, æg og citronsaft.
Riv gulerødderne på den fine side af rivejernet og bland dem i dejen til sidst.

Fordel dejen i muffinsforme – jeg får 10-12 stykker ud af denne portion.

Bages ca. 20 minutter ved 180 grader alm. varme (varmluft 170 grader) – evt. lidt længere tid

Når kagerne er kølet af, kan de pyntes med flødeostglasur, alm. glasur eller smeltet chokolade og lidt hakkede valnødder.

Kagerne er gode friskbagte – men endnu bedre dagen efter, hvor de også er lettere at få ud af papirsformene…

følg og like på Facebook

Glutenfri grovboller

Glutenfri bageri er ikke det nemmeste i verden… Og nu lykkedes det altså for mig at få bagt en portion vellykkede grovboller og så skal opskriften naturligvis deles.

Det skal du bruge til glutenfri grovboller:
5 dl. vand
1 pakke tørgær
2 tsk. salt
1/2 dl. rørsukker
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl knækket boghvede
½ dl loppefrøskaller – du kan bruge den alm. grønne HUSK eller loppefrøskaller fra Urtekram.
3 dl fuldkornsrismel
2 dl boghvedemel

Fremgangsmåde:

Bland først loppefrøskaller med 5 dl. kogende vand, brug håndmixer med piskeris for at undgå, at loppefrøskallerne klumper sammen.
Tilsæt herefter hørfrø, knækket boghvede, sesam, salt og sukker.
Når blandingen er håndvarm, tilsættes boghvedemel og fuldkornsrismel sammen med en pakke tørgær.

Brug håndmixer med dejkroge til at ælte blandingen sammen.
Derefter former du boller med våde hænder og bollerne placeres i små papirsforme. Dejen er nem at forme og arbejde med.
Hæver i 45 min. og bages herefter i 30 min. ved 200 grader.

Bollerne er velegnede til frysning.

følg og like på Facebook

Glutenfri flapjack

I forbindelse med en kostomlægning, har jeg opdaget, at jeg reagerer på gluten. Jeg har taget medicin for det besvær, som jeg havde med maven, i årevis.

Ved at fjerne alle former for gluten fra kosten, har jeg fundet ud af, at jeg sagtens kan undvære medicinen, så nu er det slut med at symptombehandle, for jeg fandt årsagen!

Det kan virke ret uoverskueligt hvis fokus er på det, man ikke længere må spise, så jeg vælger at holde fokus på de gode ting, som jeg sagtens kan spise.

I dag var jeg forbi den lokale Helsam-butik i Varde og fik en god anbefaling til noget nemt, som jeg kan have med på mine længere løbeture.

Flapjack’s – det er da en fantastisk opfindelse – og her er der en rigtig lækker glutenfri version fra Wholebake.

Flapjack’s

Skær den i små stykker, som på billedet – og du kan let have lidt tilgængelig energi med på turen. De smager fantastisk – denne version er med abrikos og mandler og minder mig om et lækkert stykke kransekage…

Og det ER jo egentlig en form for kage – så spis den når du dyrker meget sport og har brug for lidt hurtig energi.

Glutenfri er ikke så ringe ❤️

følg og like på Facebook